Mi okozhat fehér foltokat a bőrön? Gomba és vitaminhiány is állhat a háttérben

Az apró, fehér foltok sokak bőrén megjelennek. Ezek a kiváltó okok húzódhatnak mögöttük.

kar bor
Húsvéti tojásvadászat
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőr apróbb elváltozásainak sokan nem tulajdonítanak nagyobb figyelmet, pedig a szokatlan vagy hosszú ideje fennálló tünetekkel érdemes foglalkozni.

A halvány, fehéres árnyalatú foltok a leggyakoribb problémák közé tartoznak, és ajánlott utánajárni a kiváltó okaiknak, ugyanis többek között gomba vagy vitaminhiány is állhat a hátterükben.

Fehér foltok a bőrön: napgomba is okozhatja

Ha a foltok a melegebb hónapokban, főleg nyáron jelennek meg, megeshet, hogy a napgomba váltja ki őket. Ezt nem másoktól kapja el az ember, hanem azért alakul ki, mert felborul a bőr természetes mikroflórája, és elszaporodik a Malassezia furfur nevű gomba. Ez természetes módon is megtalálható a testen, főleg a fejbőrön, de ha a kellőnél nagyobb mennyiségben fordul elő, elterjedhet más bőrfelületekre is. A meleg, a párás levegő, a tartós izzadtság vagy esetleg a hormonális változások is kiválthatják, sőt az sem ritka, hogy immunproblémák állnak a háttérben. A tünetek napgomba esetén főleg a vállakon, a háton és a karokon mutatkoznak meg.

A candida is okozhat azonban hasonló elváltozásokat. Ez esetben a legtöbbször annyi a különbség, hogy az érintett részeken hámlik a bőr felső rétege, és viszketés is társulhat hozzá. A bőrgyógyászok általában krémekkel vagy szájon át szedhető készítményekkel, esetleg ezek együttes alkalmazásával kezelik a problémát.

Pityriasis alba

A pityriasis alba nevű bőrbetegség szintén fehéres, esetleg halvány pirosas, hámló foltokban mutatkozik meg. Leggyakrabban az ekcémával küzdőknél jelenik meg főleg a végtagokon, illetve az arcon, és számos esetben a viszketés is jellemző kísérő tünet. A problémát a bőrgyógyászok szintén krémekkel kezelhetik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vitaminhiány is okozhatja

A nem megfelelő táplálkozás, illetve bizonyos vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya miatt is kialakulhatnak hasonló elváltozások. Főleg a D-, az E-, a B-vitaminok, illetve a kalcium hiánya eredményezhet fehér pöttyöket, ezért érdemes odafigyelni ezek bevitelére és a változatos, egészséges étkezésre.

Vitiligo

A vitiligo, a melanintermelés zavarával járó rendellenesség is eredményezheti a tüneteket. Általában egy pici, szabálytalan formájú fehér folttal indul, és a legtöbbször az arcon, a végtagokon alakul ki először. Idővel fokozatosan növekszik és terjed a testen, illetve őszülés is társulhat hozzá. Kiváltó okai jelenleg még pontosan nem ismertek. Egyes szakértők szerint autoimmun probléma eredményezi, de sokan úgy vélik, genetikai tényezők is közrejátszhatnak benne. A rendellenesség teljes gyógyítására egyelőre nincs lehetőség, csupán a tünetek enyhítésére.

Mindezek mellett pedig sebek, sérülések helyén is kialakulhatnak pigmenthiányos foltok. Ha azonban nem tudsz róla, hogy megsérültél volna, a tünetek pedig hetekig fennállnak, vagy terjedni kezdenek, mindenképpen ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni, hogy kideríthesse a háttérben húzódó okokat.

A hormonális rendellenességek tünetei

A hormonrendszer az egész szervezet működését befolyásolja, ezért ha ott adódik valami gond, akkor az sok helyen megmutatkozik. Többek között a külsőd is egyértelműen megmutatja, ha zavar keletkezett a szervezet hormontermelésében. Nemcsak a haj és a köröm, de a bőr is egyértelmű jelekkel üzen ebben az esetben. Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese-, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük