szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai uniós állampolgárok hétfőtől ismét korlátozás nélkül léphetnek be Franciaországba. A schengeni övezeten kívüliek előtt pedig fokozatosan nyílik majd meg a francia határ július elsejétől.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A schengeni övezeten kívüli országok állampolgárai számára – az Európai Bizottság csütörtöki ajánlásának megfelelően – a nyitás progresszív és differenciált lesz. Arról, hogy honnan lehet majd Franciaországba utazni, a hatóságok az adott ország egészségügyi helyzete alapján, és az európai szinten meghozott eljárásoknak megfelelően döntenek majd –jelentette be Jean-Yves Le Drian külügy- és Christophe Castaner belügyminiszter.

A külföldi diákok – bármely országból is érkezzenek – kedvezőbb befogadási feltételekkel léphetnek be Franciaországba. Az ő vízumkérelmüket kiemelten fogják kezelni, és előnyben részesítik a francia hatóságok.

Ami az európai belső határokat illeti, a miniszterek megerősítették, hogy az európaiak számára hétfőn a COVID-19 fertőzés miatt életbe léptetett minden mozgáskorlátozást feloldanak. Az Európai Unió tagállamaiból, valamint Andorrából, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból, Svájcból és a Vatikánból érkezők korlátozások nélkül beléphetnek Franciaországba.

Kivételt jelent Spanyolország és Nagy-Britannia. Az e két országból érkezőkkel szemben a kölcsönösség jegyében Franciaország ugyanolyan korlátozásokat vezet be, mint amilyenek a franciákra érvényesek az adott országban. Így a Spanyolországból június 21-ig légi úton érkezőknek kéthetes karanténba kell vonulniuk. Az Egyesült Királyságból érkezők hétfőtől szabadon beléphetnek az országba, de újabb utasításig számukra is kötelező lesz a kéthetes karantén.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja: péntek estig 29 374-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten ötven alá csökkent a napi halálozások száma. Kórházban jelenleg 11 124 fertőzöttet ápolnak, ami 341-gyel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, közülük 879-en szorulnak lélegeztetőgépre. A március 17-én kihirdetett általános karantén napján 699-en voltak lélegeztetőgépen, a járványnak a három héttel későbbi tetőzésekor több mint 7 ezren, de azóta napról napra csökken a kórházi betegek száma, a járványügyi korlátozásokat május 11. óta fokozatosan oldja fel a kormány.

A kórházi betegek háromnegyedét továbbra is a Párizs körüli Ile-de-France, valamint az ország északkeleti régióiban ápolják.

A március 1. óta regisztrált fertőzöttek száma 156 287, közülük 103 177-en kerültek kórházba és 18 185-en voltak intenzív osztályon, 72 572-en pedig gyógyultan távoztak a kórházakból, de az elmúlt 24 órában még mindig 726 új esetet tártak fel.