Tetszett a cikk?

Kijelölték az újonnan létrehozott alapítványok működési kereteit.

A kormány létrehozta az átalakított hat egyetemet működtető közérdekű vagyonkezelő alapítványokat – az alapítói jogokat mindegyiknél Palkovics László innovációs és technológiai miniszter gyakorolja –, és kiutalta a megalakulásukhoz és működésükhöz szükséges pénzt.

Ez utóbbira azért volt szükség, mert ezek az intézmények nem kaptak állami cégekből részvényeket, mint az elsőként átszervezett Budapesti Corvinus Egyetem a Moltól és a Richter Gedeon gyógyszergyártól.

Bár különböző létszámú, eltérő nagyságú ingatlanokkal rendelkező intézményekről van szó, a péntek este közzétett kormányhatározatok szerint majdnem egyforma juttatásban részesül az Állatorvostudományi, a Soproni, a Miskolci, a győri Széchenyi István, a kecskeméti Neumann János és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet működtető alapítvány.

A fenntartói jog átruházásának megvalósítására egyenként 300 millió forintot, az induló vagyon fedezetére 600 milliót, a működéshez idén 200 milliót (kivéve Miskolcot, amely 400 milliót) kapnak – ez tehát összesen erre az évre 6,8 milliárd –, a jövő évtől pedig szintén a működésre mindenütt évi 400 milliót kell előteremtenie a pénzügyminiszternek.

Ennek idei költségvetési fedezetét nem jelöli meg a kormány.

Varga Judit és Csányi Sándor is kuratóriumi elnök lett az egyetemi alapítványoknál

Összeállt hat egyetem kuratóriuma, amelyeknél alapítványi kézbe adják a fenntartói jogokat. Bódis József államtitkár azt is bejelentette, hogy összeolvad a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem.