Megküzdött a vírussal, majd kapott egy 340 millió forintos kórházi számlát

2020.06.14. 12:26
62 napig viaskodott a halállal egy 70 éves amerikai koronavírusos beteg Washington államban. Végül majdnem akkor vitte el a szívroham, amikor megkapta a kezelés számláját, a 181 oldalas dokumentum végösszege meghaladta az 1,1 millió dollárt.

Egy ország szurkolt neki, nem is hiába, mert a 70 éves Michael Flor 62 napos, nagyrészt öntudatlan küzdelme után, meggyógyult, és elhagyhatta azt a Washington állambeli kórházat, ahol az intenzív osztályon kezelték. Miután hazatért, hamarosan ismét veszélybe került az élete, mert mint ahogy az érintett elmesélte a Seattle Timesnak, majdnem megállt a szíve, amikor egy 181 oldalas, összesen 1,12 millió dolláros (340 millió forintos) számlát kapott.

Issaquah városka kórháza nem aprózta el a felsorolást, hosszú oldalakon keresztül részletezte a különböző gyógyszereket, szobadíjakat, emberi beavatkozásokat.

Szent szar"

- a beteg saját elmondása szerint csak ennyit bírt mondani, amikor meglátta a végösszeget, bár nagy valószínűséggel az összeg nagy részét, akár az egészet is a biztosítója fogja majd fizetni.

A 70 éves férfi nagyon közel állt a halálhoz, családtagjai telefonon, egy éjszakai műszakos nővér magántelefonján búcsúztak el tőle, már mindenki mlemondott róla, de végül csodálatosan felépült.

Akit a tételek részletesen is érdekelnek, egyetlen éjszaka az intenzív osztályon 9 736 dollárba került (Flor 42 napot töltött el itt),  ez volt a költségek 40 százaléka, 25 százalékot jelentettek a gyógyszerek és 10 százalékot a lélegeztetőgép, amelyen 29 napig volt, ennek díja napi 2835 dollár volt.

A legdrágább két nap az volt, amikor Flor szíve, veséje és tüdeje is felmondta a szolgálatot, erről az időszakról 20 oldalnyi számla készült.

A teljes számla egyébként napi 50, azaz összesen több mint 3000 tételt tartalmaz.

Flor a számla kapcsán azt mondta a lapnak, hogy

volt egy speciális érzésem, bűntudatom lett a túlélésért.  Miért érdemeltem meg mindezt?"

- mondta. 

A cikk végső megállapítása szerint a biztosító belső szabályai alapján elvileg a számlából 6000 dollár terhelné közvetlenül a biztosítottat, de a koronavírusra érvényes speciális szabályok alapján lehet, hogy egyáltalán nem kell fizetnie semmit Flornak, mindent a biztosító és az állam vállal magára.