Szükségesek voltak a kormány gazdaságpolitikai intézkedései

PARRAGH László
Budapest, 2020. március 10. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar költségvetés és a jegybank számos intézkedésének köszönhetően a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kisebb és a nagyobb vállalkozások megőrizhették a munkahelyeket. A szakértők elmondták, hogy a kormány gazdaságpolitikai beavatkozása szükséges és arányos volt, ezek nélkül nagyságrendekkel nagyobb károk keletkeztek volna – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, a gazdaságpolitikai beavatkozás szükséges és arányos volt. Hozzátette, hogy ennél nagyobb mértékben nem lett volna szerencsés, hiszen később a támogatásoknak, az egyes elvonásoknak meglesznek a költségei, melyek kiütközhetnek az inflációban, vagy éppen a költségvetésben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elnök elmondta, hogy amennyiben a nem avatkozott volna be, akkor nagyságrendekkel nagyobb károk keletkeztek volna.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a teher megosztása nem megkerülhető. Azt egyetlen család, egyetlen vállalkozás se várja, hogy az állam majd megoldja helyette a problémákat. A jelenlegi helyzetben a kormánynak, a munkavállalóknak, a családoknak és a vállalkozásnak együtt kell működniük, hogy minél jobban minimalizálni tudják a károkat.

Parragh László hozzátette, hogy

február végén senki sem számított ilyen jellegű gazdasági problémákra,

és egy ilyen helyzetben pedig arra kell koncentrálni, hogyan, miként lehet megvédeni a gazdaságot.

Parragh László Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakértő kifejtette, hogy

hihetetlen optimizmus, vitalitás jellemzi a gazdasági szereplőket,

miközben mindenki arra vár, hogy újra legyen egy működőképes környezet, hogy újra teljes gőzzel működhessen minden. Ugyanakkor vannak olyan strukturális feszültségek, amelyeket ma még nem lehet pontosan bemérni, de a háttérben már valamelyest érzékelni lehet. Ilyen feszültség alakulhat ki például az autóiparban, az elektromos autók tekintetében.

Németh László az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a műsorban kitért arra, hogy nemcsak a koronavírus-járvány érintette a vállalkozásokat, hanem átörökítési problémák is. Például a szövetségben is van több olyan idősebb vállalkozó, aki nem szeretne számlázógépet vásárolni, így vagy bezárják vállalkozásukat, vagy fiatalabb rokonukra, ismerősükre örökítik át a céget.

Az IPOSZ elnöke kifejtette, hogy a gazdaságvédelmi támogatásokat valószínűleg azok a mikrovállalkozások vették és veszik igénybe, akik már eddig is éltek a Szép-kártya adta lehetőségekkel.

Ráadásul az Európai Bizottság kihirdette új, épületek korszerűsítésére kiírt programját. Ennek nyomán az Európai Kisvállalkozói Szövetség – aminek az IPOSZ is tagja –, kidolgozott egy tervet, hogy miként lehet ezt az uniós programot a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítási folyamatokba beépíteni.