Hamis képpel próbálta erőszakos zavargásnak bemutatni a tüntetést a Fox

2020.06.14. 15:00

A Fox News eltávolított több, manipulált vagy megtévesztő fotót cikkeiből: egy lángoló autót és épületeket ábrázoló képpel, valamint egy fegyveres férfi fotójával illusztrálták az anarchisták által Seattle-ben elfoglalt, Capitol Hill Autonóm Övezetről szóló híradásukat. Csakhogy a lángokat ábrázoló kép nem Seattle-ben készült, hanem két héttel korábban, a minnesotai St. Paulban, a fegyveres férfit pedig egy másik képről fotosoppolták az Övezet bejáratához, hogy az ijesztőbbnek tűnjön, írja a Variety.

A Donald Trump elnök által is nagyon kedvelt, jobboldali médiavállalat, a Fox az után törölte a fotókat a cikkből, hogy a Seattle Times több ízben is érdeklődött náluk a dologról. Most már a következő, a szándékos manipulációt azért továbbra is tagadó szöveg olvasható a cikkben:

A FoxNews.com oldalon található fotókollázs, ami korábban ezt a cikket illusztrálta, több jelenetet tartalmazott a seattle-i Capitol Hill Autonóm zónáról, valamint a közelmúltbeli zavargások után maradt állapotokról. A kollázs nem tett tisztán különbséget ezek között a képek között, így lecseréltük. Ezen kívül egy másik, Seattle-t ábrázoló képösszeállításba egy hiba folytán bekerült egy St. Paulban készült fotó is. A Fox News sajnálja a hibát.

 Különösen feltűnő a "hiba" azzal együtt, hogy a New York Times beszámolója szerint az elfoglalt és "rendőrmentesnek" nyilvánított területen éppenséggel nemhogy nem fegyveresek gyújtogatnak, hanem zenélnek, beszédeket tartanak, valamint filmeket vetítenek a rendőri erőszakról.

Mindez a George Floyd rendőri intézkedés közbeni meggyilkolása miatt kirobbant tüntetéseken történt; a tüntetők egy része nem értett egyet a terület autonóm övezetté nyilvánításával, mondván, az anarchisták ezzel kisajátítják a Black Lives Matter ("a feketék élete is számít") jelszavával zajló tüntetések céljait. Eközben tovább szította az indulatokat, hogy egy újabb rendőr egy újabb fekete férfit ölt meg, ezúttal Atlantában, miközben az megpróbált elmenekülni egy igazoltatásról.