Kidőlt fák, leszakadt ágak, útra mosott sár, jégeső és villámárvíz a vasárnapi viharos időjárás következménye

alkotmány utca, fa kidőlt
Budapest, 2020. június 14. Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintő viharos időjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tűzoltókat. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Vasárnap több megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki az intenzív esőzés, viharok és felhőszakadások miatt. Ravazdon villám csapott egy házba, Budapest belvárosában az utcára dőlt egy hatalmas fa, több helyen pedig elöntötte a víz az utakat. Halálos áldozata is van a vasárnapi esőzéseknek: Tótvázsonyban meghalt egy 66 éves nő, amikor saját kertjében beleesett a vízbe és elsodorta egy villámárvíz. Országszerte dolgoznak a tűzoltók a károk felszámolásán. 
Vágólapra másolva!

Budapesten fél óra alatt több mint hetven, később pedig több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat, elsősorban kidőlt fákat és leszakadt ágakat kellett eltávolítani, vagy megrongált épületrészek okoztak problémát. Az V. kerületben egy hatalmas fát kellett kellett a katasztrófavédőknek eltávolítani, mely az Alkotmány utcában dőlt ki.

A belvárosban több helyen nemcsak eső, hanem jég is esett.

Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A nagy mennyiségű csapadék Budapest valamennyi kerületében munkát adott a tűzoltóknak. Az emberek több helyen bokáig gázoltak az esőben, erről itt tekinthet meg videókat.

Kőbányán be kellett zárni az Árkád bevásárlóközpontot, ugyanis az épületbe betört az esővíz, s pillanatok alatt elárasztotta az egész épületet.

Tótvázsonyban meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz vasárnap délután. A 66 éves nő a férjével vasárnap délután a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe, és

a villámárvíz mintegy hetven méteren sodorta magával.

A katasztrófavédelem munkatársai húzták ki a vízből, de a mentők már nem tudták újraéleszteni.

Ilyen volt a felhőszakadás Tótvázsonynál:

Szolnokon a Széchenyi lakótelepre vezető aluljáróban úgy összegyűlt az esővíz a vihar után, hogy járhatatlanná tette az utat, le kellett azt zárni.

A vihar után összegyűlt esővíz Szolnokon 2020. június 14-én. Forrás: MTI/Mészáros János

Olyan nagy mennyiségű sarat és törmeléket hordott az eső a 10-es főútra a vasárnap délutáni viharban, hogy a rendőrségnek le kellett zárnia a 10-es út Üröm és Solymár közötti szakaszát.

Sárral és aszfaltdarabokkal borított utca Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A főút egy csatlakozó, önkormányzati kezelésű mellékutcájának a burkolatát bontotta meg a nagy mennyiségű víz, majd a főútra mosta azt, más hordalékkal együtt. A szakemberek egy rakodó- és egy seprűs tisztítógéppel takarították az útszakasz.

A Győr-Moson-Sopron megyei Ravazd településen villám csapott egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi házba. Az épület nem gyulladt ki,

a tetőszerkezet azonban mintegy tíz négyzetméternyi felületen beizzott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Dóka Imre elmondta, hogy az esőzések miatt riasztották több esetben a katasztrófavédelem munkatársait Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére. Hozzátette, hogy

a Balatonnál jellemzően kisebb fakidőlések miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak,

akik még délután is országszerte több helyszínen dolgoztak.

A szóvivő arra kérte a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéseit.