Jövőre változnak a kata-szabályok, júliusban dönthet a kormány a nagyrendezvényekről

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. június 25. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Változnak jövőre a kata-szabályok, a kormány július közepén dönthet a nagyrendezvények augusztus 15-e utáni megtartásáról - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ezenkívül a miniszter beszélt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzsről, a munkahelyteremtésről, a Lánchíd ügyéről, valamint a dráguló budapesti parkolásról is.
Vágólapra másolva!

Továbbra is járványügyi készültség van az országban. Csütörtökön 9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Meghalt egy ember, Budapesten 346 aktív fertőzött van, 2640-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 920-ról 906 főre csökkent - közölte a legfrissebb adatokat Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A járványhelyzetről a miniszter elmondta, a világban még rosszul állunk, de Közép-Európában és Magyarországon csökken az aktív fertőzöttek száma. A kormány ennek ellenére továbbra is folyamatosan vizsgálja az intézkedéseket.

Július közepén lehet döntés a nagyrendezvényekről

Július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség - közölte Gulyás Gergely.

Ha a járványhelyzet megengedi és a kormány döntése ezt lehetővé teszi, akkor az augusztus 20-ai Szent István-napi rendezvények megtartására már lesz lehetőség

- mondta, jelezve, hogy ez a gazdaság újraindításának is része lenne, hiszen a szolgáltató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a koronavírus-járvány miatt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a munkavállalók számának csökkenésével kapcsolatban a kevésbé pesszimista forgatókönyv vált valóra: 120-130 ezer ember veszíthette el az állását a vírus miatt.

A kormány célja továbbra is az, hogy annyi munkahelyet sikerüljön teremteni, amennyi a vírus miatt megszűnt - közölte.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Annyi munkahelyet szeretne teremteni a kormány, amennyit a vírus tönkretett

A kormány célja, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyi megszűnt, ezért hozták létre

a Gazdaságvédelmi Operatív Törzset, amelyet a kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hátrányos hatásainak enyhítése, illetve elhárítása érdekében hozott létre.

Négy fő területet vizsgál; figyelemmel kíséri a magyar gazdaság védelme érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket, a gazdaságvédelmi intézkedések végrehajtását, továbbá javaslatot tesz a kormány részére azon tényezők vagy szabályozások megszüntetésére, amelyek akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, valamint a Magyarországon megvalósuló vagy megvalósítani kívánt beruházásokat. Emellett az uniós és hazai források kihelyezését könnyítő intézkedések megtételére is javaslatot tehet a kormány részére, továbbá véleményezi a magyar gazdaság védelme szempontjából releváns kezdeményezéseket és javaslatot fogalmaz meg a kormányzati beavatkozásra.

Gulyás Gergely elmondta,

a jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése, de tartalmazza a 13. havi nyugdíj visszaépítését is.

Jövő év július 1-től pedig a CSED a korábbi nettó jövedelem 100%-a lesz, de mivel további adókedvezményekre jogosult, a nettó fizetése nem csökken ezáltal, hanem nő. A CSED-re az első 6 hónapban jogosult az édesanya.

Jövőre változnak a kata-szabályok

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. Közölte,

a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

A kormányinfón továbbá elhangzott, elindult a Nemzeti Konzultáció kézbesítése. A legfőbb téma a járvány és az azzal kapcsolatos szabályok, illetve a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések. Gulyás Gergely kiemelte,

a Nemzeti Konzultációval lehet egyet nem érteni, de az ívek összegyűjtése illetéktelenek által bűncselekmény, személyes adattal való visszaélés.

Újságírói kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a parkolási díj emelésével a kormány nem ért egyet.

- mondta. Azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt hónapban a főváros meghozott, nehéz másként jellemezni, minthogy

jelentős forgalmi dugókat okoztak, éppen ezért még környezetvédelmi szempontból is a legkárosabbak.

Eddig még valamelyest lehetett haladni Budapesten, most már csak dugóban állni lehet. Szerintünk a parkolásra sem lesz jó hatása annak, ha irracionális, még Nyugat-Európában is versenyképes parkolási díjakat vezet be a főváros - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy azt szeretnék, hogy a főváros újítsa fel a Lánchidat.

- mondta.

„Az elmúlt fél évben a főváros semmit nem tett a Lánchíd felújítása érdekében. Január óta az egyik főpolgármester-helyettes alkalmatlannak bizonyult, ezért egy másik kapta meg a feladatot, de az tény, hogy a főváros január óta a kommunikáción kívül ebben az ügyben semmit nem tett, miközben

a főváros számláján hatszor annyi pénz áll, mint amennyi a Lánchíd felújításához mindenféle állami segítség nélkül szükséges lenne"

- emelte ki Gulyás Gergely.

Mi értjük, hogy a főpolgármester szívesen vitatkozik a kormánnyal, keresi is a lehetőséget, de örülnénk, ha olyan területet találna erre, ami kevésbé fontos Budapest közlekedése és biztonsága szempontjából - mondta Gulyás Gergely.