Benkő Tibor: A Magyar Honvédség háromezer embernek ad munkát a következő fél évben

BENKŐ Tibor
Veszprém, 2019. augusztus 27. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ismerteti a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot a Veszprém Megyei Kormányhivatalban 2019. augusztus 27-én. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédség háromezer embernek ad munkát a következő fél évben - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred laktanyájában szerdán. A budapesti Irinyi János laktanyában csaknem 30 speciális önkéntes tartalékos kezdte meg a kiképzését.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor a jelentkezettek előtt tartott beszédében kiemelte, hogy a Magyar Honvédség vállalta, hogy részt vesz a kormány gazdaságvédelmi akciótervében, munkahelyteremtéssel. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt sok ember elvesztette az állását. Majd hozzátette, hogy a gazdaság újraindulásához, új munkahelyek létrejöttéhez idő kell.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Továbbá ismertette, hogy a honvédség határozott idejű szerződéssel, hat hónapos önkéntes katonai szolgálati formában nyújt segítséget az ide jelentkezőknek. Tájékoztatása szerint

most tizennégy helyszínen indul el mintegy 450 új speciális önkéntes tartalékos katona kiképzése.

Benkő Tibor kitért arra, hogy ez a szolgálati forma eltér a szerződéses katonai jogviszonytól, mert az önkéntesek bármikor ki tudnak lépni az állományból, ha vissza tudnak térni a polgári életbe.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy országosan

a szerződéses katonai pályát választókkal együtt jelenleg 25 helyszínen tartanak katonai kiképzést.

A szerződéses katonákra szigorúbb előírások vonatkoznak, ott alkalmassági vizsgálaton kell átesni. Elmondta, hogy a tapasztalataik szerint a jelentkezők 25-30 százaléka tud túljutni ezen az erőpróbát jelentő alkalmassági vizsgálaton. Továbbá hozzátette, hogy a tartalékosok is jelentkezhetnek szerződéses katonának.

A miniszter a szolgálat megkezdéséhez és eredményes teljesítéséhez fontosnak nevezte, hogy a jelentkezők érezzék: egy közösséghez tartoznak, egymást segíteniük, támogatniuk kell.

- fogalmazott a tárcavezető, azt kérve: legyen kitartásuk, akarják végig csinálni amit vállaltak.

Kiemelte, hogy ugyanakkor,

ha adódik lehetőségük a munka világában újból elhelyezkedni, akkor, és csakis akkor, lépjenek ki.

A kiképzés közben felmerülő nehézségeket a parancsnokok akkor tudják kezelni, ha arról információjuk van. Ezért azt javasolta a jelentkezőknek, hogy bizalommal forduljanak a parancsnokaikhoz.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Honvédség csatlakozása a gazdaságvédelmi akciótervhez kettős célt szolgál: egyrészt a hosszú távú megbízható munkalehetőség nyújtásával szeretnék elősegíteni, hogy a gazdaság minél előbb visszatérjen a veszélyhelyzetet megelőző állapotába. Az is cél, hogy az emberek megismerkedjenek a katonai hivatás fontosságával, mert

- hangoztatta.

Benkő Tibor közölte, hogy a Magyar Honvédség jelenleg a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében teljesen megújul, 21. századi modern technikai eszközök érkeznek, amelyek kezeléséhez jól felkészített, kiváló katonákra van szükség. Elmondta, hogy olyan emberekre, akik elkötelezettek az ország, a nemzet iránt, és lojálisak a magyar emberekhez.