A belföldi nyaralás a legbiztonságosabb, rengetegen lemondták a görög utakat

Balaton Balaton-part fürdőzők, szabadstrand
Balatonfenyves, 2017. június 5. Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2017. június 5-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Átírta a nyaralási terveket idén a járványveszély, miután Európa több országában is nő a fertőzöttek száma. A magyarok érdekében a kormány a napokban szigorította a határátlépést, ami után rengetegen lemondták a Görögországba tervezett nyaralást - írta a Bors. 
Vágólapra másolva!

Habár Görögország a zöld kategóriába esik,

az odafelé vezető út piros és sárga besorolású országokon át vezet.

Nem meglepő módon az utazási irodák az utazókkal együtt sorra mondják le a buszos utakat - írta a Bors.

Belföld a legbiztonságosabb választás

A vírus távoltartása érdekében a kormány három csoportba sorolta az országokat: szabályokat hozott kifejezetten a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, illetve a többiek számára is. A besorolást hetente tekintik át, ám amennyiben valahol jelentősen megnövekedik a fertőzöttek száma, a járványügyi minősítés azonnal változhat.

Idén nyáron a belföldi nyaralás a legbiztonságosabb választás Forrás: MTI/Varga György

A Görögországba való belépést megelőzően

a turistáknak nemcsak egy kérdőívet kell kitölteniük, szúrópróbaszerűen vírustesztet is végeznek rajtuk.

A görög hatóságok bejelentették, hogy július 15-én reggel 6 órától a Bulgáriával közös határon, a promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírustesztet kell bemutatnia, miután az utóbbi időben több tucat koronafertőzött turistát találtak az országban.

A magyar kormány szerdától karantént ír elő mindazok számára, akik súlyos, vagy enyhébb fertőzöttségű országokból érkeznek haza. Habár Görögország az alacsony fertőzöttségű kategóriába esik, a busszal vagy autóval utazók sárga, illetve vörös jelöléssel ellátott országokon kelnek át, így

hazaérkezésük után karanténba kell vonulniuk.

A szabályozás célja, hogy külföldről senki ne hurcolja be a vírust: számos országban ugyanis így fokozódott a fertőzöttek száma.

Az elsősorban Görögországra szakosodott Grand Tours utazási iroda a hétvégén bejelentette: július 29-ig minden görög útját törölte.

A már kint tartózkodó utasokat igyekeznek szerdán éjfél előtt hazahozni, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk. A bizonytalanság miatt az egész szezonra törölték a török, spanyol és olasz útjaikat is, az utasok pedig átfoglalhatnak vagy visszakaphatják a befizetett teljes összeget.