A Ferrari áldozatával lett biztos a Forma–1 következő öt éve

2020.08.19. 11:12

Újabb öt évre, a 2021-25 közötti szezonokra vált biztossá a folytatás a Forma–1-ben, miután az előzetes határidőig mind a tíz csapat aláírta az F1 működésének legfontosabb pontjait rögzítő Concorde Egyezményt.

Elsőként a McLaren közölte hivatalos augusztus 18-án, a határidő napján, hogy aláírják a keretfeltételeket tartalmazó dokumentumot, majd augusztus 19-én a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség együtt jelentette be, hogy a többi 9 csapat is aláírta az egyezményt.

„Ez a megegyezés biztosítja a Forma-1 hosszú távú, fenntartható jövőjét, és szoros kapcsolatban áll a tavaly októberben bejelentett és 2022-ben életbe lépő új szabályokkal” – olvasható a közleményben.

Az előzetes határidő előtti héten a Mercedes még hangosan ágált az aláírás ellen, leginkább a hihetetlenül eredményes időszakuk miatt, rossz néven vették ugyanis, hogy a csapatok közötti pénzosztásban továbbra is szerepelt volna a Ferrarinak pusztán a történelmi szerepe miatt járó külön tétel, ami évi sok tízmillió dollárra rúg. A Ferrari a mezőny egyetlen csapata, amely 1950 óta folyamatosan jelen van az F1-ben, ezért kaptak külön pénzt, ám a Mercedes aláírása azt jelezheti, hogy csökkenhetett az összeg mértéke.

A Concorde Egyezmény aláírása egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi tíz csapat mindenképpen folytatja az F1-ben. Igaz, az egyezmény aláírása lehetővé teszi, hogy 2025-ig bármikor kiszállhassanak a sorozatból.

(Index/MTI)