Kiderült, hol állhatnak a leggyorsabban talpra a légitársaságok

China Eastern Airlines
--FILE--A jet plane of China Eastern Airlines takes off at the Beijing Capital International Airport in Beijing, China, 29 August 2018. China Eastern Airlines will launch direct flights from Dubai in the United Arab Emirates (UAE) to Chinese eastern metropolis of Shanghai from Sept. 17, the carrier said Tuesday in an emailed press release. Shanghai-based China Eastern Airlines will be the first Chinese carrier to operate direct flights between Dubai and Shanghai. The first direct flight will be launched on Sept. 17, operated by an Airbus 330. From Sept. 17 to Oct. 26, there will be three direct flights per week, while the number of weekly flights will increase to four from Oct. 27.
Vágólapra másolva!
A kínai légitársaságok sokkal hamarabb talpra állhatnak az elmúlt időszakok megpróbáltatásai után, mint a nemzetközi versenytársaik. Elsősorban azért, mert a hazai utazási aktivitás jelentősen javíthat a kínai cégek eredményein.
Vágólapra másolva!

A légiközlekedési szektor hatalmas veszteségeket szenvedett el, ahogy a nemzetközi turizmus jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány miatt. Nem meglepő, hogy az iparág számos vállalata pénzügyi segítségre szorult, már ahhoz is, hogy túléljen – írja a CNBC.

Kína azonban az elmúlt néhány hónapban már elkezdte feloldani a korlátozásokat, engedélyezve az országon belüli utazást. Bár a légi közlekedési szektor egyelőre Kínában is gyengélkedik, a talpra állás már elkezdődött, és

az ázsiai ország vállalatai sokkal gyorsabban normalizálhatják a működésüket, mint az amerikai vagy európai cégek

– derül ki a Eatspring Investments jelentéséből.

A kutatás kiemelte, a kínai társaságok előnye elsősorban abból eredhet, hogy ezek a vállalatok jelentős részben a belföldi utazásokból szerzik a bevételeiket. Következésképpen az év további időszakában a kínai cégek sokkal ellenállóbbak lehetnek a nemzetközi kihívásokkal szemben, mint a külföldi versenytársaik.

A kínai légitársaság előnyben vannak a nemzetközi versenytársakhoz képest Forrás: AFP/Imaginechina/Zheng Shuai

Ezt a folyamatot pedig már az intézményi befektetők is elkezdték érzékelni. Az HSBC például vételi minősítésen tartotta az olyan, Hongkongban jegyzett légitársaságok részvényeit, mint az Air China, a China Eastern Airlines vagy a China Southern Airlines.

Az HSBC jelezte, noha az említett három vállalat papírja (illeszkedve a nemzetközi trendbe) jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban,

ezek a veszteségek érezhetően csökkenhetnek a következő hónapokban, ahogy folyamatosan emelkedik majd az utasszám.

Mindazonáltal a banknál hozzátették, a kínai légitársaságokkal szemben a repterek a nyereségeik jelentős részét a nemzetközi forgalomból realizálják, vagyis a kínai légiközlekedés nem egységesen nyerhet a hazai javuló trendeken.