A nyáron rekordok dőltek meg a belföldi turizmusban

Balatonfenyves strand illusztráció nyár Balaton
Vágólapra másolva!
Kampányt indít a kormány a hazai termékek népszerűsítésére és folytatódik a közúthálózat fejlesztése, sőt megkezdték egy új főút tervezését is. A jegybank felmérést készített a gazdaság talpra állásáról és megindulhat húsz vasúti beruházás előkészítése. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Felmérés készült a gazdaság talpra állásáról

A koronavírus következtében kialakult válsághelyzetben a folyamatok nyomon követéséhez naprakész információk szükségesek. Ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati szektor aktuális állapotának feltárása céljából vállalati felméréseket végzett. Az első felmérésre március végén került sor a járvány elsődleges hatásainak felmérése céljából, majd ezt követte a júniusi második. Az eredmények alapján a gazdasági helyreállást jelzi többek között, hogy jelentősen csökkent a beszállítókkal kapcsolatban fennakadásokat tapasztaló vállalkozások és a leépítést tervező cégek száma, míg nőtt a létszám növelését tervezők aránya.

Toalettpapír tekercsek futószalagon a Vajda-Papír Kft. budapesti üzemében (2020 április) Forrás: MTI/Kovács Tamás

Még lehet jelentkezni a bértámogatási konstrukciókra

Augusztus utolsó napjáig még lehet jelentkezni a bértámogatási konstrukciókra - hívta fel a figyelmet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László közölte: a munkahelyvédelmi bértámogatás keretében a kormány több mint 226 ezer munkavállalónak nyújtott támogatást. A gazdaság védelme és újraindítása során a munkahelyek megerősítésére és új munkahelyek teremtésére helyezik a hangsúlyt, a bértámogatási programok meghosszabbítását nem tervezik - mondta. Az államtitkár kiemelte, hogy tizedik hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt héten 2456-tal lett kevesebb.

Több mint 143 ezer munkahelyet védtek meg a beruházó vállalkozások

A járvány időszakában 806 vállalkozás kötelezte el magát beruházások mellett 377 milliárd forint értékben, amivel több mint 143 ezer munkahelyet védtek meg - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Nyíradonyban, ahol beruházástámogatási okiratot adott át. A kormány mindehhez 169 milliárd forint támogatást biztosított - tette hozzá Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy a 806 vállalatból 620 magyar vállalkozás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter szerint a magyar gazdaság sikere a magyar embereken múlik, minél több vállalkozás sikeres, annál sikeresebb Magyarország. A kormány segélyek helyett a munkahelyeket megtartani kész, beruházó, fejlesztő vállalkozásokat támogatja - fűzte hozzá.

Államháztartás: jövőre már elindulhat a konszolidáció

Az idén 7-9 százalék között lehet a GDP-arányos államháztartási hiány - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára, aki hozzátette: a jövő évben azonban már elindulhat a konszolidáció. Az államtitkár megerősítette, hogy további gazdaságvédelmi kiadásokra lesz szükség, így az idei évre a korábban előre jelzettnél magasabb államháztartási hiánnyal számol a kormány. Hangsúlyozta, hogy ez a folyamat nem magyar specifikum, az EU mind a 27 tagállama visszaeséssel és az államháztartási hiány növekedésével számol 2020-ra. Jövőre azonban már elindulhat a konszolidáció.

A 2021-es költségvetés elfogadásáról szóló szavazás eredménye a kijelzőn, az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 3-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden eddigi rekord megdőlt a belföldi turizmusban

A nyáron rekordok dőltek meg hiszen soha ennyi magyar turista nem nyaralt, nem pihent még belföldön, mint június-júliusban – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hivatalos podcastjában Guller Zoltán vezérigazgató. 1,2 millió magyar vendéget regisztráltak júliusban, 160 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Augusztusra vonatkozóan is hasonló adatokat várnak az MTÜ-nél.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ha megnézzük közelebbről a magyar turisztikai tortát, akkor azt látjuk, hogy 38 százalékát a magyarok a fővároson kívül, belföldön töltik el, 4 százalékát Budapesten. A főváros kitettsége jelentős a külföldiekkel szemben, hiszen 96 százalékban külföldi turisták érkeznek, most azonban alacsony töltöttséggel üzemelnek a szálláshelyek - mondta a vezérigazgató.

A kormány kampányt indít a hazai termékek népszerűsítésére

Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indít a kormány a hazai előállítású termékek népszerűsítésére - mondta Dunaharasztiban Nagy István agrárminiszter. Nagy István a dunaharaszti Ficsor Tehenészetben arról beszélt, hogy a világjárványban is megmutatta a magyar mezőgazdaság, hogy képes az önellátásra, a hazai élelmiszer-termelés sikeresen vette az akadályokat és gyorsan reagált a megnövekedett igényekre is. Mint mondta: a kormány célja, hogy a hazai élelmiszer-ellátás gerincét a családi gazdaságok, a magyar élelmiszer-előállító és -feldolgozó, kis- és középméretű vállalkozások alkossák.

Nagy István agrárminiszter (j) és Ficsor Ádám tulajdonos a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a Ficsor Tehenészetben, Dunaharasztiban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az agrárminiszter a héten a Magyar Nemzetnek adottinterjújában arról is beszélt, hogy ősszel parlament elé kerül az új bortörvény tervezete, az új jogszabály jelentős egyszerűsítéseket és bürokráciacsökkentést is hoz.

Folytatódik a közúthálózat fejlesztése és új főút tervezését kezdték meg

Annak érdekében, hogy növekedjen Magyarország vonzereje, folytatni kell a közúthálózat fejlesztését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, amikor átadta a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakaszát. Szijjártó Péter elmondta: 2010 óta félezer kilométer autópálya, illetve gyorsforgalmi út készült el az országban, és hatezer kilométer főbb utat korszerűsítettek.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Komka Péter

Közben elkezdődött az M81-es főút tervezése, amely az új komáromi Duna-hídtól az M1 és az M7 érintésével teremt négysávos kapcsolatot a szintén előkészületben lévő M8 autóútig - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Mosóczi László elmondta, a tervezési feladat közel 120 kilométer hosszúságú útszakasz négysávosítása az érintett települések elkerülésével, az M7 autópályán új csomópont létesítésével. A Komárom és Székesfehérvár közötti 85 kilométeres szakaszt az Uvaterv Zrt. készíti elő, míg a Székesfehérvár és Sárbogárd közötti 35 kilométert az Utiber Kft.

Húsz vasúti beruházás előkészítése indulhat meg

2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban kötöttpályás beruházásokra várhatóan rendelkezésre álló forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról született döntés. Az összesen 32 milliárd forintos ráfordítás a hazai közösségi közlekedés gerincét adó vasút infrastruktúrájának, szolgáltatásainak korszerűsítése, versenyképességének növelése mellett a magyar gazdaság élénkítéséhez is hozzájárul - jelezte Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Porvédő hálót feszítenek ki a munkások a Nyugati pályaudvar csarnokában (2020. május 9): a hét hónapig tartó munkálatok alatt az utascsarnok zárva tart Forrás: MTI/Mónus Márton

Ismét közlekedik az emeletes KISS motorvonat a váci vonalon

Újra forgalomba állt hétfőtől az emeletes KISS motorvonat a Budapest-Nyugati-Vác-Szob vasútvonalon. Az esemény sajtótájékoztatóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2010 óta több mint 1300 milliárd forintból valósított meg európai uniós társfinanszírozásban vasúti projekteket.

KISS motorvonat érkezik a Nyugati pályaudvarra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az új szerelvények mindenben megfelelnek a 21. század elvárásainak, azok minden korosztály számára kényelmesen, akár babakocsival vagy kerékpár szállítására is használhatóak, és valós alternatívát jelentenek az autós közlekedéssel szemben. A következő jármű tesztüzemét a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon indítják el szeptemberben.

Lemond a japán miniszterelnök

A bejelentés hírére a tokiói tőzsde hatalmas zuhanással reagált. A Reuters beszámolója szerint a lemondást a miniszterelnök megromlott egészségi állapotával magyarázta, hozzátéve: mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy ez befolyásolja kormánya működését. Köztudomású, hogy évek óta krónikus betegséggel (fekélyes vastagbélgyulladással) küzd.

Abe Sinzó távozó japán kormányfő Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Abe Sinzó azonban nem csupán a leghosszabb ideje regnáló japán kormányfőként vált ismertté, az elemzők egy teljes gazdasági irányt (Abenomics) kötöttek a nevéhez az elmúlt évtizedben. Ez három pilléren nyugodott: a jelentős költségvetési élénkítésen, az extrém laza jegybanki politikán (kiegészülve az inflációs cél megemelésével), valamint a strukturális reformokon. Mindazonáltal évek óta érik kritikák a nagyszabású tervet, melynek sikere igencsak megkérdőjelezhető.

A brit Tesco 16 ezer munkahelyet hoz létre

A brit Tesco bejelentése szerint, további 16 ezer munkahelyet hoznak létre a járvány alatt megnövekedett online értékesítés kiszolgálására. Ugyanakkor valójában arról van szó, hogy a cég a járvány miatt felvett 16 ezer fős kiegészítő létszámú munkaerőt véglegesíti. Ám a vállalat közlése szerint, így is mindez 10 ezer előkészítő-válogató munkatársat jelent, akik az online rendelésekkel foglalkoznak majd, és 3 ezer gépjárművezetőt a szállítások teljesítéséhez. Továbbá növelik a logisztikai központokban és a hagyományos egységekben dolgozó munkatársak számát is.