szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemi autonómia visszaállításáig a színművész semmilyen munkát nem vállal ott, ahol eddig két osztályt vezetett.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Pelsőczy Réka is otthagyta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) – jelentette be a mostanáig két osztályt vezető színművész a közösségi oldalán. Azt mondta,

"a Színház és Filmművészeti Egyetemen az autonómia visszaállításáig semmilyen munkát nem vállalok."

Pelsőczy szerint elmentek a falig a demokratikus eszközökkel az egyetem védelmében, most pedig nemet kell mondani. "Megtiszteltetés volt" – üzeni a hallgatóknak és tanároknak. Végül hozzáteszi, döntésével a fiatalok és az SZFE szakmai értékeket képviselő, politikamentes szelleme mellett áll ki.

Enyedi Ildikó és Ascher Tamás is szerződést bontott az SZFE-n – közölte kedden az egyetem. Egy nappal korábban pedig lemondott az egyetem teljes vezetése a szenátussal együtt, a hallgatók pedig elfoglalták az egyetemet.

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott.

Tizenhárom pontos követeléslistát olvastak fel a Színművészeti hallgatói

Szolidaritási utcabált szerveztek az egyetem Vas utcai épülete elé hétfőn, amiért az intézmény alapítványi irányítás alá került, és amelynek élére Vidnyánszky Attilát nevezte ki a minisztérium, miközben a hallgatók és az SZFE vezetősége mindvégig tiltakozott ez ellen.