szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aggódva figyelik, ha az autonómia jogától bárkit megfosztanak.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Sziget kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai mellett, egy alapvető érték megdönthetetlensége érdekében,

azért, hogy ne kelljen aggódni az önrendelkezés joga, ha úgy tetszik az autonómia sérthetetlensége miatt

– írták a közleményükben fesztivál szervezői. Színészek, zenészek, különböző társadalmi szervezetek sorra állnak ki a Színművészeti mellett, miután az egyetem fenntartóváltása, Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké kinevezése és az autonómia megszűnése miatt lemondott az egyetem szenátusa, több neves oktató felmondott, diákok pedig elbarikádozták az intézmény bejáratát Vidnyánszky Attila távozását követelve.

 

Harcos kedvű tüntetést tartottak az SZFE mellett

Ezrek skandálták egyre vadabbul a szabad ország szabad egyetem rigmust, miközben Iványi Gábor a reménytelen harc szükségességéről, Noár a szavak jelentésének visszaszerzéséről, L. Ritók Nóra pedig a szolidaritásról beszélt pénteken a Színház és Filmművészeti Egyetem előtt, ahol az egyetem autonómiájáért és a szegényeket segítő civilekért tüntettek.

Vidnyánszky egyértelművé tette, nem mond le. A Magyar Rektori Konferencia is bekapcsolódott a helyzet rendezésébe, jövő hétre tárgyalni hívta a feleket.

A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatják.