szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Steve Cohen szerint a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyetemi autonómiát is sérti a magyar kormány támadása a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Levelet írt Orbán Viktornak egy amerikai kongresszusi képviselő. A Tenessee államban megválasztott, demokrata párti Steve Cohen szerint a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyetemi autonómiát is sérti a magyar kormány demokráciaellenes támadása a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) szemben.

Az SZFE támadásának a magyarországi művészeteknek is kárvallottjai lesznek

– érvel Cohen, aki felidézi, hogy a magyar kormány teljes mértékben alapítványi kontroll alá vonta az SZFE-t.

Mély csalódásra ad okot a képviselő szerint, hogy az Orbán-kormány több más egyetemet is hozzá lojális magánalapítványoknak adott át. (Az SZFE előtt így járt például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.)

Minden kísérlet eszmék és gondolatok elfojtására a demokrácia megfojtásának kísérlete is – érvel a levélben Cohen.

Remélem, hallgat majd a demonstráló egyetemistákra

– inti Orbánt levelében az amerikai politikus.

A képviselő hasonló aggályokat fogalmazott meg 2017-ben is, amikor az Orbán-kormány miatt Bécsbe kényszerült Budapestről a CEU. 2019-ben Donald Trumphoz fordult képviselőtársaival, arra kérve az amerikai elnököt, hogy ne találkozzon Orbánnal.

Czeglédi Fanni - Csatlós Hanna Élet+Stílus

Megakadhat a hatalom torkán az SZFE, de végigviszi a kormány, amit elkezdett

Több mint egy hete már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói blokád alá vonták az egyetem főépületét, az új kuratóriumi tagoknak nem engedik a belépést az intézmény területére, a tanítás megkezdését elhalasztották. A kormány és az intézmény új vezetője, Vidnyánszky Attila egyelőre nem akarnak visszavonulót fújni. Feszült patthelyzet alakult ki, mi pedig sorra vettük, innen milyen lehetséges forgatókönyvek mentén gördülhetnek tovább az események.

hvg.hu Itthon

Sztrájkra készülnek a Színművészeti dolgozói

Ha nem teljesülnek a követeléseik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkba lépnek. A hallgatók közben Palkovics Lászlótól kérik, hogy szólítsa fel lemondásra az intézmény fenntartását átvevő alapítvány kuratóriumát.