Hogyan válasszuk ki, hogy melyik banktól vegyük fel az ingatlanvásárlási hitelt?

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
A hitel kiválasztásánál sürgető tényező lehet, hogy minden pénzintézet megköveteli, hogy az ingatlan adásvételi szerződés hogyan legyen megfogalmazva. Ennek megfelelően már az adásvételi szerződés megkötésekor tudnunk kell, hogy a hitelt melyik pénzintézet finanszírozza. Amennyiben a kiválasztott ingatlan kelendő, az időtényező kincset érhet – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Amikor elhatározzuk, hogy új ingatlant vásárolunk, legfontosabb kérdés nyilvánvalóan a megfelelő ingatlan megtalálása. Az álomlakás, álomház megtekintéséig sokan nem is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a szükséges hitelt melyik banktól veszik majd fel – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

Pedig a pénzintézet kiválasztása több szempontból is fontos eleme a vásárlásnak. Szerencsés, ha a vevő rendelkezik olyan pénzügyi tudatossággal, amely arra ösztönzi, hogy a hosszú távra komoly elköteleződést jelentő hitel kiválasztásánál minden szempontot figyelembe vegyen.

Sok hitel közül lehet választani. Viszont nem mindegy, hogy állami támogatást is igénybe veszünk-e, mekkora igazolható jövedelmünk van, mekkora önerővel rendelkezünk, mekkora törlesztő részletet tudunk és akarunk felvállalni.

Eltérő a bankok által nyújtott kedvezmények mibenléte is. Fontos kérdés a kamatperiódus kiválasztása. A kamatperiódus azt az időszakot fogja jelenteni, ami alatt nem változik a hitel kamata.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben 10 éves kamatperiódussal veszünk fel hitelt, akkor a hitel kamata 10 évig akkor is fix marad, ha közben a gazdasági környezet annak emelését, vagy akár csökkentését indokolná.

Rövidebb kamatperiódussal ugyan olcsóbb hitelhez juthatunk, de ezzel felvállaljuk annak a kockázatát is, hogy az adott kamatperiódus eltelte után emelkedik a törlesztő részletünk.

Ez ugyan a hosszabb kamatperiódusú hitelnél is lehetőség, csak sokkal ritkábban és egyben később következik be.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hitel kiválasztásánál sürgető tényező lehet, hogy minden pénzintézet megköveteli, hogy az ingatlan adásvételi szerződés hogyan legyen megfogalmazva.

Ennek megfelelően már az adásvételi szerződés megkötésekor tudnunk kell, hogy a hitelt melyik pénzintézet finanszírozza. Amennyiben a kiválasztott ingatlan kelendő, az időtényező kincset érhet.

Mindez azt jelenti, hogy már a konkrét ingatlan kiválasztása előtt kezdjük el a számunkra megfelelő pénzintézet és hitel kiválasztását.

A pénzügyi feltételek alapos körbejárása és összehasonlítása mellett ne feledkezzünk meg a bank adásvételi szerződéssel kapcsolatos formai követelményeiről sem – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/