Őszintén mesélnek magukról autista fiatalok egy új kampányban

2020.12.06. 17:55

Megérteni. Elfogadni. Segíteni.

Ez az Együtt az Autistákért Alapítvány jelmondata, és a mostani érzékenyítő kampány is ennek szellemében valósult meg. A szervezők elsődleges célja, hogy ledöntsék az autizmust övező tabukat. Az alapítvány elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy merjünk beszélni az autizmusról, hogy megértsük, ez nem egy betegség.

A Jónak lenni jó! adománygyűjtési akcióval párhuzamosan indított kampányfilmekben  rendhagyó módon érintett gyerekek osztják meg saját történeteiket, pontosabb képet adva arról, mennyire más a világ az ő szemszögükből, és hogyan tudjuk a mindennapjaikat megkönnyíteni.

Náluk hitelesebben senki nem tud a témában megszólalni. Az alapítvánnyal évek óta azon dolgozunk, hogy az autizmusban érintettek nagyobb elfogadásban részesüljenek. Bízom benne, hogy az a bátorság, amellyel a kampány szereplői megszólaltak, másokat is arra inspirálnak majd, hogy nagyobb elfogadással forduljanak a spektrumzavarral rendelkezők felé

– mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felesége. Hozzátette, jövő tavaszra szeretnék létrehozni az első autista mintaházat, amely diagnosztikai és terápiás centrumként segítené az autista gyerekek egyénre szabott fejlesztését. 

Az autizmus Magyarországon csaknem 160 ezer embert érint. Ők másként érzékelik a világot, emiatt gyakran adódnak nehézségeik a mindennapi életben: van, aki tanulási gondokkal küzd, mások mentálhigiénés problémákkal, és akad olyan is, akinél az autizmus teljesen másképp mutatkozik meg. Az Együtt az Autistákért Alapítvány missziója, hogy hosszú távú segítséget nyújtson az autisták számára, első megvalósult projektjük a Közép-Európában elsőként átadott autista vizsgálóközpont volt 2018-ban. A mostani kampány célja az érzékenyítés mellett egyben az adománygyűjtés, hogy a 3 és 8 év közötti, speciális szükségletű gyermekek egyéni igényeiknek megfelelő fejlesztést és terápiát kaphassanak.