Brit gyógyszerfelügyelet: az EU-megállapodás elmaradása sem okozna fennakadást a vakcina forgalmazásában

2020. december 6., 19:14

Szerző:

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről még folynak a tárgyalások.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a december 31-én lejáró jelenlegi átmeneti időszak végéig jórészt a korábbi kereskedelmi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú forgalomban.

A majdani viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt az elsődleges célként kitűzött szabadkereskedelmi egyezményről azonban a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek eddig nem jutottak egyezségre. A kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén januártól vámok és egyéb, nem vámjellegű akadályok hátráltatnák az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmét.

Az MHRA szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába.

June Raine, a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi hírmagazinjában kijelentette: a vakcina mindenkihez eljut az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződnek a kereskedelmi tárgyalások az Európai Unióval.

"Bármi legyen is a tárgyalások végkimenetele, szülessék bármilyen egyezség, az MHRA biztosítja, hogy a gyógyszerek, a gyógyászati felszerelések és az oltóanyagok mindenkihez eljussanak az ország minden zugában, bármiféle fennakadás nélkül" - fogalmazott Raine professzor a BBC-műsorban.

   (MTI)