Az egész Egyesült Államokban legalizálják marihuánát

2020. december 6., 19:08

Szerző:

A törvényt a demokraták támogatták, de a republikánus képviselők megosztottak voltak.

Az Egyesült Államok demokrata többségű képviselőháza megszavazta a marihuána szövetségi szintű legalizálását, egyszersmind szövetségi jövedéki adót vetett ki a kereskedelmére -írja az Euronews.

A törvényt a demokraták támogatták, de a republikánus képviselők megosztottak voltak.

Matt Gaetz floridai republikánus képviselő elmondása szerint azért szavazta meg a törvényt, mert szerinte a szövetségi kormány egy emberöltőnyi időn át hazudott a marihuánáról. “Egy teljes generációt - különösen annak fekete és barna bőrű tagjait - büntettek börtönnel olyan dolgokért, amiért egyáltalán nem lett volna szabad bezárni senkit”-mondta.

Greg Murphy észak-karolinai republikánus képviselő szerint azonban a marihuána kapudrog, ezért újabb és sokkal veszélyesebb drogok használatához vezet. “Igen, a fű hozhat adóbevételeket, de milyen áron? Akkor a kokaint is legalizáljuk?”- mondta.

Eddig ötvenből 15 amerikai állam engedélyezte a kannabisztartalmú pszichoaktív szerek rekreációs célú használatát, 36 államban pedig az orvosi célú használat volt megengedett. 

A 2020-as választásokon több államban is egyértelműen jutalmazták a választók a marihuánát dekriminalizáló intézkedéseket, függetlenül attól, hogy jellemzően a demokraták vagy a republikánusok felé hajlik az adott állam.