szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel 5 százalék előnnyel nyerheti az ellenzéki Szociáldemokrata Párt a román parlamenti választást. De nincs itt vége, a második helyen végző Nemzeti Liberális Párt bízik abban, hogy ők tudnak koalíciós partnereket találni.

Nagyon lassan érkeznek az eredmények a román választásról. Nem sokkal helyi idő szerint reggel hat óra után azonban 95 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, hogy az eddig ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) körülbelül 5 százalékponttal előzi meg a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL), 29,8, illetve 25,1 százalékot kaptak.

Ez azt jelenti, hogy azon múlhat a kormányalakítás, hogy ki kivel tud koalícióra lépni. A Transindex cikke szerint azt már ki is zárták, hogy a két legerősebb párt nagykoalíciót kössön, így lehet fontos, hogy a harmadik helyen a liberális USR-PLUS végez, 15,5 százalékkal. Dacian Ciolos, a szövetség társelnöke azt már közölte, hogy a PSD-vel nem akarnak koalícióról tárgyalni.

Így pedig mindhárom nagyobb párt győztesnek tekinti magát: a PSD azért, mert a legtöbb szavazatot kapta, a PNL azért, mert van esélye arra, hogy egy partnert már találjon a koalíciós tárgyaláshoz és keressen még többet, az USR-PLUS pedig azért, mert megkétszerezte a szavazatai számát négy év alatt, és jó az esélyük arra, hogy bekerüljenek a következő kormányba.

A nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 8,7 százalékon áll, ami jókora siker ahhoz képest, hogy egy éve alakult a párt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok 6 százalékát kapta meg. Kelemen Hunor, a párt elnöke még az exit pollok ismeretében arról beszélt: a következő napokban el kell kezdeni a tárgyalásokat a parlamenti többség és a stabil kormányzás biztosítása érdekében. Ő egy stabil jobb-közép kormányt képzel el, azonban az RMDSZ-t még egyik párt sem kereste meg.

Victor Ponta volt miniszterelnök pártja, a Pro Romania nem érte el az 5 százalékos küszöböt, így a 2012 és 2015 közötti kormányfő a Facebookon bejelentette, hogy vége a politikai karrierjének.

A koronavírus egyébként is komolyan befolyásolja a mostani választást, nagyon alacsony lett a részvétel. Ennek szemléletes példája, ami a maszol.ro cikke szerint Dan Barnával, az USR-PLUS másik társelnökével történt: házi karanténba került, így nem mehetett el szavazni, viszont mivel képviselőként Bukarestben dolgozik, de Nagyszebenben él, a fővárosból nem nyújthatott be kérelmet mozgóurnáért a nagyszebeni választási irodához.