Letartóztathatják az állatkínzó, szabolcsi kutyaszaporítókat

állatkínzás, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, vádemelés, szaporítótelep
Vágólapra másolva!
A Nyírbátori Járási Ügyészség szeretné, ha letartóztatnák azt a férfit és nőt, akik szaporítási céllal igen sok kutyát tartottak olyan körülmények között, amelyek veszélyeztették az állatok egészségét. Kecskéket és macskákat is találtak a tanyájukon, ezeket sem gondozták és amikor elvitték tőlük az állatokat az állatvédők, újrakezdték.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottak élettársak. Tavaly márciusában indult nyomozás ellenük állatkínzás miatt, amikor a rendőrök állatvédő szervezetekkel együtt

108 kutyát vittek el a házukból.

A gyanúsítottak a kutyák szaporításával foglalkozta. A céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát adjanak el. A nyomozás során kiderült, hogy a kutyamentő akció után sem hagyták abba. Újra a kutyákat kezdtek szaporítani egy másik háznál.

dreamstime

A nyomozók kedden, június 30-án átkutatták a házakat.

Összesen 58 kutyát, 7 kecskét és 5 macskát foglaltak le és mentettek ki.

Az állatokat rendkívül szűk helyen tartották, nem etették és itatták őket, a szoptatós anyakutyák az éhezés miatt nagyon legyengültek. Hasonló körülmények között tartották a kutyák szoptatása miatt vásárolt kecskéket is.

Forrás: Origo

Emellett kiderült, hogy az élettársak az egyik tanyájukon olyan rövid láncon tartottak több kutyát, hogy mozogni sem tudtak.

Több anyakutyát is kölykeivel együtt az udvaron elhelyezett hűtőládákba zártak, melyeknek tetejét egy karóval kitámasztották, hogy azért kapjanak levegőt.

Az ügyészek szerint a férfi és a nő megalapozottan gyanúsítható állatkínzással, amelyért 3 évre is börtönbe kerülhetnek.

Forrás: Police.hu

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak az ellenük folyó nyomozás során ismét elkövették az állatkínzást, az ügyészség szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, amit csak úgy lehet megakadályozni, ha a bíróság elrendeli a letartóztatásukat.

- olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Origónak küldött közleményében.

Forrás: Police.hu

A nyomozási bíró várhatóan pénteken dönt az ügyészség indítványáról.